Bonci Pizzarium, Róma ikonikus pizzériája

2025.09.24.

·

Balazs Szilagyi

Mielőtt a Bonci Pizzarium bemutatásába kezdenék – ami amúgy minden, ételek vagy pizza iránt rajongónak kötelező állomáshely Rómában, muszáj beszélni a pizza al taglioról.

De mivel ez részleteiben talán egy kicsit unalmas gasztronómiai értekezés lenne egy olyan témában, ami nem mindenkit érdekel, ezért részletesen kifejtve a cikk végén találod.

Legyen itt most elég annyi, hogy Rómában nem a klasszikus, kerek pizzát eszik, hanem az ún. Pizza al tagliot – vagyis vágott pizzát. Téglalap alakú tepsiben sütve, ollóval vágva, kilóra mérve. És ezt kínálja a Bonci Pizzarium is – egy kicsit extravagánsabb, modernebb, kifinomultabb stílusban.

Bonci Pizzarium Róma - pizza al taglio
Bonci Pizzarium Róma – pizza al taglio

Bonci Pizzarium étlap

A Bonci Pizzarium nem egy klasszikus értelemben vett pizzéria. Ez gyakorlatilag egy pizza-büfé, ahol sorban állás után megkapod a pizzádat egy dobozba csomagolva, és valahol máshol megeheted.

A pizza pedig al taglio, vagyis a Rómában „őshonos” változat. Ezt nagy tepsiben sütik négyszögletes alakúra. A különböző típusú pizzákat előre elkészítve, az orrod előtt kitéve látod. Vagyis nem neked fognak egy egész pizzát rendelésre sütni, hanem kedvedre választhatsz a már megsütött kínálatból. Amiből pedig ollóval vágnak akkora méretet, amekkorát te szeretnél. Mindezt végül súlyra mérik, te pedig kilóra fizetsz. Gondoltad volna? Pizza kilóra?

De mindebből az is következik, hogy nincs állandó kínálat, egységes étlap. Az van, amihez a séfnek kedve volt, amit éppen készítettek. Persze jó értelemben véve.

Folyamatosan változó, mindig friss és mindig elképesztő kínálatból, 10-15-féle pizzából választhatsz általában a Bonci Pizzariumban, benne egyszerűbb és igazán gourmet pizzákból, amik közül az alapító saját bevallása szerint a krumplis a legkedveltebb.

Bonci Pizzarium pult
Bonci Pizzarium pult

Paradicsomos húsgombócos, rántottás-szalámis, dupla cukkinis burrátával, mortadellás, krumplis-borjúpacalos – csak hogy néhány extrém pizzát megnevezzek a menüből. De a pizzák neve vagy feltétjei nincsenek kiírva, gyakorlatilag ránézésre kell kiválasztanod, hogy mi a szimpatikus neked. Persze a személyzet is szimpatikus, így bármikor kérdezhetsz, hogy melyik pizza éppen mit tartalmaz. Viszont a felszolgálás módjából adódóan nem csak egyfélét kóstolhatsz, annyifélét vagdosnak neked össze egy dobozba, amennyit csak szeretnél.

A menün ezen kívül még klasszikus sült golyók (amolyan arancinik) szerepeknek, szintén mindenféle ízesítésben, és nem kizárólag rizzsel. Ottjártunkkor például rizses-paradicsomos, mozzarelás-N’Dujás, carbonara spagettis volt a kínálatban.

Bonci Pizzarium pizza
Bonci Pizzarium pizza

Nem voltam teljesen elégedett

Oké, őszinte leszek. El kell mondanom, hogy ez a világszerte nagyra tartott, még Anthony Bourdain által is dicsért pizzéria számomra egy kicsit csalódás volt.

Egyrészt konkrétan ajánlásra jöttem ide, kedvenc (és talán egyetlen?) budapesti pizza al taglio helyem, az óbudai D’Al Michele pizzéria tulajdonosa javasolta, hogy ha Rómában járok, látogassam meg a mesterének – Gabrielle Boncinak – a Pizzariumát.

A számomra kicsit túlpakolt feltétek – amik tudom, éppenhogy hozzájárulnak a hely különlegességéhez és népszerűségéhez -, valamint az éppen a kelleténél picit kevésbé rágós tészta nemhogy nem adott többet, mint a budapesti, hanem ha választanom kellene, inkább az utóbbit kérném.

Másrészt mivel az üzleten belül egyáltalán nem volt hely, az utcára kirakott néhány magas asztal is foglalt volt, így nem maradt más, mint a környéken keresni valami helyet, ahol leülhetünk és megkóstolhatjuk a híres római pizzákat. Nem találtunk mást, csak a Circo metrómegálló melletti, parknak nehezen nevezhető városi zöldterületet, ahol a koszos-mocskos, a tűző napon negyven fokban szemtelen legyekkel tarkított padon elfogyasztani bizony nem volt akkora élmény ezt a csemegét.

A korrektség kedvéért: a cikk írásakor olvastam, hogy a helyet átalakították és újranyitották 2025 szeptemberében. A Bonci Pizzarium honlapján látszik, hogy most már ülőhelyeket is kialakítottak az üzletben, ami abszolút szuper.

Bonci Pizzarium térképen

Az eredeti Bonci Pizzarium Rómában a Circo metrómegálló közelében található, közvetlenül a Vatikán mögött. Ha itt jársz, akár a Vatikán meglátogatásával is egybeköthető, ahogy mi is tettük 1 napos római utunk során.

Via della Meloria, 43, 00136 Roma RM, Italy

További Bonci pizzériák

Gabriele Boncinak, az alapítónak vannak pizzériái Chicagoban is, és van még egy hely Rómában, ahol szintén az ő pizzáját szolgálják fel.

Ez pedig a Fiumicino repülőtéren (FCO) található. Igaz, hogy itt csak akkor tudsz pizzát enni, ha már be vagy csekkolva a repülőjáratodra, de kár kihagyni.

Itt teljességében tapasztalhatod meg a Bonci élményt ami az ízeket jelenti, és kulturált körülmények között, asztalnál ülve, a repülőtér légkondicionált csarnokában tudod a pizzádat elfogyasztani.

Volt szerencsém mindkét római egységet kipróbálni egyazon napon, és elmondhatom, hogy igenis nagyon sokat számít, hogy hogyan, milyen körülmények között eszed meg ugyanazt az ételt.

Bonci Róma Fiumicino
Bonci pizzéria a római Fiumicino repülőtéren

Mi az a Pizza al taglio?

Sajnos az ételekről alkotott elképzelésünk túlságosan Amerikanizálódott. Vagy legalábbis hajlamosak vagyunk túlságosan szűk és helyi szemüvegen keresztül nézni az ételeket.

Ha pizza, akkor az egyrészt mindenkinek a helyi saját pizzáját jelenti – aminek sokszor már csak távolról van köze az eredeti olasz pizzákhoz. Ilyenek például az USA-ban a New York-i vagy chicagoi pizzák, Erdélyben a majonézes fehér pizza, vagy Magyarországon a magyaros pizzák, tojással vagy tejjel készült pizzatésztából. Ételnek egyediek, az nem kérdés, de olasznak egyáltalán nem mondhatók.

Másrészt Viszont ha olasz pizzáról van szó, akkor sok amerikai YouTube-ernek vagy influenszernek szokása egyetlen valódi, eredeti pizzaként a nápolyi pizzát feltüntetni. Amivel nem is lenne baj, ha hozzátennék, hogy ilyenkor kifejezetten a Nápolyi stílusú pizzákról beszélünk, és hogy ha már annyira eredetiek akarunk lenni, akkor abból is csak kétféle van.

De itt érkeztünk el oda, amit kívülről nagyon sok gasztronómiai szakértő elfelejt megjegyezni – vagy talán el is felejt??? – az olasz konyhával kapcsolatban. Ez pedig a rengeteg regionális recept és szokás, a sokszor hatalmas különbség az egyes tájegységek között.

Pizza al taglio D'Al Michele Budapest
Pizza al taglio (római pizza) a budapesti D’Al Michele pizzériából

Márpedig Rómában nemhogy nem a nápolyi pizza a szokás, hanem még csak nem is a kerek változat.

Hallottam én már otthon tepsiben téglalap alakú pizzát sütés közben megjegyezni, hogy ettől egy olasz biztosan idegrángást kapna. Hát nem.

Pizza al taglio – vagyis szó szerint vágott pizza – a neve annak a pizzafajtának, amit rómainak hívunk. Ez egy nagyobb tepsiben, téglalap alakúra vágott pizza. De nem csak ennyiben különbözik az ismertebb társától, hanem a felszolgálás módjában is.

A Pizza al taglióból nem egy egész pizzát kapsz, hanem szeleteket – mégpedig klasszikusan ollóval vágva. A hatalmas pizzák különböző feltétekkel sorakoznak a helyi pizzériák pultján, nincs ez másképp a Bonci Pizzarium esetében sem. Nem rendelésre készülnek; abból választhatsz, ami már kisült.

Bonci pizza kínálat Fiumicino
Pizza al taglio kínálat a Bonci Fiumicino repülőtéri üzletében

De abból te olyat, annyit és akkorát kérsz, amilyet csak szeretnél. Igen, egy eredeti római pizzériában nem előre vágják a szeleteket, hanem te megmondod, hogy mekkorát kérsz, és a pultos szó szerint egy ollóval lenyisszant neked egy akkora szeletet, amit aztán súlyra mér.

Tudom, elsőre nagyon furcsa lehet annak, aki nem ismeri ezt a szokást – ollóval vágott, kilóra fizetett pizza. De hidd el, ez Rómában nemcsak hogy teljesen normális, de ez tekinthető a helyi pizzának. Így itt is, a Bonci Pizzariumban is ezt a típusú pizzát és ezt a típusú kiszolgálást fogod kapni.

Felhasznált források:

Szólj hozzá!